Over Giethoorn


Historie

Omstreeks 1230 is Giethoorn gesticht door vluchtelingen, die uit gebieden rond de Middellandse zee kwamen. Deze eerste bewoners vinden hier massa’s horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren omgekomen. Ze noemden hun nederzettingGeytenhoren. Later is deze naam verbasterd in Geythorn, wat later Giethoorn werd.

Het karakteristieke van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening. De turfgravers haalden op de voor hun gunstige plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het op het land om te laten drogen; daarna werd er turf van gestoken. Door die vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd. Eilandjes die alleen via de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn.

Bezienswaardigheden

Het dorp Giethoorn met zijn 2.620 inwoners is uniek in ons land door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. U ziet vervenershuizen, oude 18e en 19e eeuwse boerderijen verscholen tussen bomen en houten bruggetjes; vanzelfsprekend het best te bekijken met een tocht per fluisterboot of verzorgde rondvaart.

In het dorp vindt u musea, galeriƫn en exposities. In het voor- en naseizoen kunnen afwijkende openingstijden gelden.

Voor meer informatie:VVV Giethoorn